fredag 13 augusti 2010

FÄRS RECEPT

10-12 pers
175 grader på ugn


IA'S LASANGE

KÖTTFÄRSSÅSEN

2KG FÄRS
2 BURKAR KROSSADE TOMATER
5 DL GRÄDDE (DET GÅR JÄTTE BRA MED LAKTOSFRI)
KRYDDOR OCH LITE KETCHUP
Bryn färsen och blanda i alla ingredienser och koka ihop.


VIT SÅS

100 G MARGARIN SMÄLLT
1/2 DL VETEMJÖL
5 DL MJÖLK
Lite svartpeppar och salt
Smällt margarinet och häll i vetemjölet. Vispa ihop. Häll i mjölken lite i taget och rör tills såsen tjocknat

Varva lassangeplattor med köttfärssåsen och häll över den vita såsen
Till sist häller du över riven ost. Mycke riven ost
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 30 min



KÖTTFÄRSGROTTA
6-8pers
175 grader i ugn

ca 1 1/2 kg färs
8 st små gula lökar (Gärna fäska i knippe)
2 dl grädde
2 st ägg
kryddor (jag använder vitlök, salt, grillkrydda eller färskrydda och svartpeppar ev. lite köttfond)
2 dl Riven ost

Jag börjar med att skala och förvälla löken.
När jag förväller så lägger jag dom i en kastrull med vatten som precis täcker
och låt det koka upp och koka i ca 5 min. Lite beroende på hur små dom är.

Sen blandar jag ihop färs, grädde, ägg och kryddor till en slät smet
Ta och lägg en "botten" av färs av ca 1/3 av smeten. Lägg på de förvälda lökara och sedan forma av resten av smeten en "kulle" över lökarna.
Strö över den rivna osten
In i ugnen i ca 30-45 min







Cheddarbiffar
ca 15 st
175 grader i ugn eller stekas i stekpanna


2 kg färs
3 dl grädde
4 paket tärnad bacon
4 dl riven cheedarost
kryddor (jag använder malen vitpeppar och vitlök)

Fräs baconet och riv osten
blanda färs, bacon, grädde, ost och kryddor till en smet
Gör biffar och stek dom
serveras i pitabröd med stekt gul lök, vitlökssås och isbergssallad


Ia's köttbullar

ca 2 kg färs gärna nöt

2 dl vipgrädde

2 ägg

1-2 msk fond jag använder kalvfond eller oxfond

kryddor. Jag tar lökkrydda eftersom vissa av mina barn inte gillar lökbitar. =) Svartpeppar och grill eller köttfärs krydda och salt

Blandar allt i en kletig smet och börjar rulla.

Sen steker jag dom på långpanna i ca 175 grader tills dom fått lite färg, eller om du sticker dom med en baksticka och det inte kommer ut rödvätska ur dom. Rör om dom lite i mellan åt. Vill man få mer färg på dom så kan man ha lite soja i margarinet som man har i botten av plåten.

Du behöver inte ha något tråkigt skorpmjöl i

Ias köttfärssås

2 kg färs

3 dl grädde

kryddor jag använder Vitlökskrydda (ganska mycke =)). Lökkrydda, grillkrydda, ketchup

Grönpepparbiffar

2 kg färs

2 dl grädde

4 msk grönpepparsåsmix (jag använder ju givetvis alpnärings men det går säkert lika bra med någon annan såsmix

Blanda allt i en bunke och gör biffar. Stek dom i ugnen som cheddarbiffarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar