175 grader på ugn
IA'S LASANGE
KÖTTFÄRSSÅSEN
2KG FÄRS
2 BURKAR KROSSADE TOMATER
5 DL GRÄDDE (DET GÅR JÄTTE BRA MED LAKTOSFRI)
KRYDDOR OCH LITE KETCHUP
Bryn färsen och blanda i alla ingredienser och koka ihop.
VIT SÅS
100 G MARGARIN SMÄLLT
1/2 DL VETEMJÖL
5 DL MJÖLK
Lite svartpeppar och salt
Smällt margarinet och häll i vetemjölet. Vispa ihop. Häll i mjölken lite i taget och rör tills såsen tjocknat
Varva lassangeplattor med köttfärssåsen och häll över den vita såsen
Till sist häller du över riven ost. Mycke riven ost
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 30 min
KÖTTFÄRSGROTTA
6-8pers
175 grader i ugn
ca 1 1/2 kg färs
8 st små gula lökar (Gärna fäska i knippe)
2 dl grädde
2 st ägg
kryddor (jag använder vitlök, salt, grillkrydda eller färskrydda och svartpeppar ev. lite köttfond)
2 dl Riven ost
Jag börjar med att skala och förvälla löken.
När jag förväller så lägger jag dom i en kastrull med vatten som precis täcker
och låt det koka upp och koka i ca 5 min. Lite beroende på hur små dom är.
Sen blandar jag ihop färs, grädde, ägg och kryddor till en slät smet
Ta och lägg en "botten" av färs av ca 1/3 av smeten. Lägg på de förvälda lökara och sedan forma av resten av smeten en "kulle" över lökarna.
Strö över den rivna osten
In i ugnen i ca 30-45 min
Cheddarbiffar
ca 15 st
175 grader i ugn eller stekas i stekpanna
2 kg färs
3 dl grädde
4 paket tärnad bacon
4 dl riven cheedarost
kryddor (jag använder malen vitpeppar och vitlök)
Fräs baconet och riv osten
blanda färs, bacon, grädde, ost och kryddor till en smet
Gör biffar och stek dom
serveras i pitabröd med stekt gul lök, vitlökssås och isbergssallad
Ia's köttbullar
ca 2 kg färs gärna nöt
2 dl vipgrädde
2 ägg
1-2 msk fond jag använder kalvfond eller oxfond
kryddor. Jag tar lökkrydda eftersom vissa av mina barn inte gillar lökbitar. =) Svartpeppar och grill eller köttfärs krydda och salt
Blandar allt i en kletig smet och börjar rulla.
Sen steker jag dom på långpanna i ca 175 grader tills dom fått lite färg, eller om du sticker dom med en baksticka och det inte kommer ut rödvätska ur dom. Rör om dom lite i mellan åt. Vill man få mer färg på dom så kan man ha lite soja i margarinet som man har i botten av plåten.
Du behöver inte ha något tråkigt skorpmjöl i
Ias köttfärssås
2 kg färs
3 dl grädde
kryddor jag använder Vitlökskrydda (ganska mycke =)). Lökkrydda, grillkrydda, ketchup
Grönpepparbiffar
2 kg färs
2 dl grädde
4 msk grönpepparsåsmix (jag använder ju givetvis alpnärings men det går säkert lika bra med någon annan såsmix
Blanda allt i en bunke och gör biffar. Stek dom i ugnen som cheddarbiffarna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar